top of page

Erindringer fra et fantastisk år.

 

Lamu er både en by, en ø og et administrativt distrikt på 6273 km2 på Kenyas nordkyst (Sjælland er på 7031 km2). Jeg arbejdede som rådgiver i Ministeriet for Andelsselskaber i Lamu distrikt fra 1974 til 75.

 

Både Lamu distrikt og Lamu by har en historie, der kan føres mange århundrede tilbage. Såvel arkæologisk som via skriftlig kilder. Den ældste, kendte kilde er et arabisk manuskript fra år 1441 skrevet af en arabisk historiker - ved navn Al-Maqrizi. 

 

Mange arabiske handelsfolk slog sig ned i området - længe inden 1441 - og giftede sig med lokale (afrikanske) kvinder og lagde dermed grundlaget for swahilifolket og sproget Kiswahili, der nu tales af 150-200 mill. mennesker. Senere kom portugiserne til og stor indvandring fulgte fra specielt den muslimske del af det indiske sub-kontinent. Fra slutningen af 1800-tallet frem til uafhængighed i 1964 var Lamu en del af den britiske koloni Kenya. 

 

Lamu er både befolkningsmæssigt og kulturelt  en stor smeltedigel. 

 

Som rådgiver i andelsbevægelsen kom jeg i kontakt med stort set alle befolkningsgrupper i samfundet. Fra de fattigste, der levede under mere eller mindre slavelignende forhold til den arabisk-dominerede overklasse via de afrikanske embedsmænd udstationeret af den kenyanske centralregering til en lille gruppe europæere og folk af indiske afstamning. Det er disse mennesker, jeg vil fortælle om.

 

Mød en flok kenyanske embedsmænd, en gammel araber jeg arbejde tæt sammen med, en indisk læge (den eneste i hele distriktet), en dansk hotelejer på sydspidsen af øen og mange flere - inklusivt en berømt flyvende læge.

 

Også et par meget berømte danske “kendisser” dukker op i en af fortællingerne. 

Et år på Lamu - erindringer fra 1974-75.

  • Rud er uddannet lærer fra Odense Seminarium (og senere erhvervsvejleder) og har bla. været observationsskolelærer, efterskolelærer og -forstander.

     

    Men har også nået at arbejde som ulandsfrivillig og Danida-rådgiver. ​ Han har være souschef i to år og senere chef for Mellemfolkeligt Samvirkes store frivilligeprogram i Zambia i tre år. Derefter landekoordinator for MS i Botswana, men også Danidas repræsentanter og Danmarks Konsul i samme land. ​ Senere blev han Fuldmægtig i Danida (i Udenrigsministeriet i København) og Bistandsråd på Ambassaden i Nairobi i Kenya - (nåede også en kort periode som Bistandsattache på Ambassaden i New Delhi, Indien) Derefter var Rud Chefrådgiver i det kenyanske Undervisningsministeriums afdeling for specialundervisning og senere selvstændig udviklingskonsulent.

    Arbejdslivet (som fuldtidsansat) sluttede med stillingen som Efterskoleforstander i Vestjylland, men blev afterfulgt af et deltidsarbejde som Cambridge Presenter i Danmark (for University of Cambridge) og supervisor af eksamener i “Cambridge English” i Jylland og på Fyn.

  • Alle priser på foredragsholderne er fra-priser. Det vil siger at den pris du ser på siden her, er udgangspunktet. Priserne varierer fra arrangement til arrangement, og afgøres blandt andet på indhold og antal publikummer.

    Foredragsholder er hjemhørende i Ansager, Vestjylland.  Foredrag inden for en radius af 25 km er uden mérberegning. Ved transport over 25 km og ved f.eks. betalingsbro, færge eller lignende, pålægges dette foredragsudgiften. Hør nærmere ved booking.

Send os din forespørgelse på foredrag og emner her:

Telefon: + 45 41 27 66 33 - Få professionel rådgivning

bottom of page