top of page

"Lady Ruth mødte jeg første gang i 1985.  Det blev et møde, der gjorde indtryk og et møde der skærpede min interesse for den tidligere Ruth Williamson og hendes ægteskab med Seretse Khama - senere Sir Seretse Khama. Botswanas første præsident.

 

Jeg var lige tiltrådt en ny stilling i Botswana, som bl.a. indebar, at jeg var Danmarks konsul til Republikken Botswana, og jeg må nok indrømme, at mit kendskab til landet og landets første præsident var forholdsvis begrænset.

 

Men det skulle ændre sig.

 

Det varede ikke længe, inden jeg var dybt optaget af Botswanas enestående og fascinerende historie. Dette foredrag skal dog primært handle om Seretse Khama og Ruth Williams “ubelejlige” ægteskab. De mange problemer det gav det nyforelskede par - også i de første år af deres  ægteskab. 

 

Det var ikke kun på det familiære plan, at ægteskabet mellem Seretse og Ruth var “ubelejligt”. Det blev det også storpolitisk. Både for Storbritanien og for det sydlige Afrika.

 

Historien er næsten som et eventyr. Først skulle de så grueligt meget ondt igennem; men det endte alt sammen godt. Ikke mindst for det, der senere blev landet Botswana og for landets befolkning.  

 

Det er i hvert fald svært at overvurdere den enormt positive betydning Seretse og Ruth Khama fik for Botswanas udvikling.  En udvikling der kom til at betyde, at Botswana måske er Afrikas eneste virkelige solstrålehistorie. 

 

Men det er en anden historie. Måske et andet foredrag."

Et ubelejligt ægteskab.

  • Rud er uddannet lærer fra Odense Seminarium (og senere erhvervsvejleder) og har bla. været observationsskolelærer, efterskolelærer og -forstander.

     

    Men har også nået at arbejde som ulandsfrivillig og Danida-rådgiver. ​ Han har være souschef i to år og senere chef for Mellemfolkeligt Samvirkes store frivilligeprogram i Zambia i tre år. Derefter landekoordinator for MS i Botswana, men også Danidas repræsentanter og Danmarks Konsul i samme land. ​ Senere blev han Fuldmægtig i Danida (i Udenrigsministeriet i København) og Bistandsråd på Ambassaden i Nairobi i Kenya - (nåede også en kort periode som Bistandsattache på Ambassaden i New Delhi, Indien) Derefter var Rud Chefrådgiver i det kenyanske Undervisningsministeriums afdeling for specialundervisning og senere selvstændig udviklingskonsulent.

    Arbejdslivet (som fuldtidsansat) sluttede med stillingen som Efterskoleforstander i Vestjylland, men blev afterfulgt af et deltidsarbejde som Cambridge Presenter i Danmark (for University of Cambridge) og supervisor af eksamener i “Cambridge English” i Jylland og på Fyn.

  • Alle priser på foredragsholderne er fra-priser. Det vil siger at den pris du ser på siden her, er udgangspunktet. Priserne varierer fra arrangement til arrangement, og afgøres blandt andet på indhold og antal publikummer.

    Foredragsholder er hjemhørende i Ansager, Vestjylland.  Foredrag inden for en radius af 25 km er uden mérberegning. Ved transport over 25 km og ved f.eks. betalingsbro, færge eller lignende, pålægges dette foredragsudgiften. Hør nærmere ved booking.

Send os din forespørgelse på foredrag og emner her:

Telefon: + 45 41 27 66 33 - Få professionel rådgivning

bottom of page